Bovenkarspelse ’Twin Towers’ voldoen aan grote vraag woningbouw

’Twin Towers’ van Bovenkarspel, noemden protesterende omwonenden ze destijds schertsend, maar de politiek heeft louter lof voor het plan van Kuin om 52 appartementen te bouwen in twee complexen op de plek van Op/Maat aan de Middenweg.

Een voorgelezen inspraakreactie tijdens de eerste ’coronaproof’ commissievergadering grondgebiedzaken, maandagavond, deed hier niets aan af.

De inspreker hekelde namens de buurt de inspraak bij het plan. De buurt zou onvoldoende betrokken zijn, er was slechts selectief gesproken met een paar buren en er zou geen breed draagvlak in de wijk zijn voor het appartementencomplex. De bewoners stelden ’faliekant tegen’ hoogbouw te zijn en hadden er weinig vertrouwen in dat de ontwikkelaar zijn beloften nakomt, zo lieten zij weten via de acht bezwaarschriften die zijn ingediend tegen het inmiddels al veelbesproken bouwplan voor twee complexen. Al eerder liet de buurt protesten horen.

Bovenkarspel-Middenwegappartementen.jpg

Doorstroming

Voor de politiek weegt het feit dat het complex bijdraagt aan het ’woonvraagstuk’ zoals Jan Ettes (ODS) het noemde, zwaar. Hij sprak de hoop uit dat dit complex, dat zich op een bepaalde doelgroep richt, de woningmarkt in beweging brengt, zodat het tot doorstroming leidt. Ook de andere fracties toonden zich verheugd dat in dit gebied, zo dicht bij het station, weer woningen worden gebouwd. De VVD noemde het een ’verrijking van het gebied’

Geen van de fracties kon zich vinden in de kritiek van de omwonenden. Er zou voldoende met buren gesproken zijn, mensen zouden ook door projectontwikkelaar Kuin gehoord zijn. Op punten is het bouwplan bovendien aangepast, onderstreepte de commissie. Zo zijn ramen geblindeerd, is de parkeermogelijkheid aangepast en is het pand zelfs een stuk opgeschoven.

Bedrijfspand inruilen

Ook het feit dat een bedrijfspand wordt ingeruild voor zo gewenste woningbouw in dit gebied zo dicht bij het centrum van Bovenkarspel, sprak de commissie aan.

Het bouwplan wordt door de fracties gezien als een verbetering voor de omgeving en bovendien passend, gezien andere gebouwen als Stedeborgh, dicht in de buurt. ,,Er is goed geluisterd’’ aldus Peter ten Hove (OP) tot slot.

De gemeenteraad geeft eind deze maand een klap op het plan.