Hoek Oosterblokker na elf jaar alsnog vol huizen

Pal naast de grens met Hoorn worden in Oosterblokker 23 koopwoningen gebouwd op de plek waar voorheen installatiebedrijf J & P Schouten zat. Wethouder Yvonne Roos heette dinsdagmiddag de kopers welkom in Drechterland en legde als volleerd bouwvakker enkele pannen op een dak.

Het bouwplan heeft een lange aanloop. Al in 2009 werd bekend gemaakt dat grondeigenaar Piet Schouten, oud-directeur van het installatiebedrijf, op de hoek van Westerblokker en de Noorderdracht in Oosterblokker, 23 woningen wilde bouwen. Hij wilde dit samen met Intermaris Projecten doen. Nadat de oude bedrijfsopstallen waren gesloopt zou de bouw toen snel gaan starten.

Drechterland ging begin 2011 akkoord met het plan, maar omwonenden, verenigd in de actiegroep De Groene Scheg, vonden het plan te massaal en gingen in verzet. Ook vonden zij de ontsluitingsweg voor het nieuwe wijkje wat anders dan ‘een uitrit’. Het plan belandde vervolgens jarenlang in de ijskast. Niet omdat de omwonenden een minder massaal plan naast zich kregen, maar omdat de markt voor de koophuizen niet gunstig was. Schouten en Intermaris wilden meer winst maken dan kopers toen zouden betalen.

Wie nu kijkt, ziet dat bouwbedrijf Kuin uit Bovenkarspel deze hoek in Oosterblokker heeft volgebouwd met de zo lang aangekondigde koopwoningen. De huizen worden in de maanden januari-maart 2021 opgeleverd. Bouwkundig gaat het crescendo, alleen zorgen nu de nutsbedrijven nog voor enige vertraging.

Het gaat om negen vrijstaande woningen, tien rijtjeswoningen en vier twee-onder-één-kappers. Het wijkje heet De Smidse, wat verwijst naar de vader van Piet Schouten. Die startte ooit een smederij waaruit J & P Schouten en het huidige concern Schouten Techniek in Zwaag zijn ontstaan, waar nu ruim 250 man personeel werkt.

De kopers werden dinsdagmiddag door wethouder Yvonne Roos welkom geheten. ,,Hier doe je het allemaal voor. Het eindresultaat vieren van plannen die soms een lange voorgeschiedenis hebben’’, vertelde zij. ,,Om woningbouw mogelijk te maken gelden in ons land veel regels en procedures. Uiteindelijk zijn deze drieëntwintig woningen een prachtig resultaat.’’