Kuin bouwt kaaspaleis in de Middenbeemster

Een prachtige Kaas- en veeboerderij

In de Middenbeemster, midden in het land van kaas verrijst een prachtige Kaas- en veeboerderij, een winkelpand en een statige woning. ‘Het lijkt wel het paleis van de koningin’, zeggen omstanders. Pieter-Jan en Linda Groot worden er een beetje verlegen van. Inmiddels zijn ze erg blij met wat er mede door Kuin is neergezet, maar dat ging niet zonder slag of stoot.

De ouders van Pieter-Jan Groot begonnen met de boerderij aan de Rijperweg in Middenbeemster. In 1978 openden ze daarbij een winkel. Daar verkochten ze kaas. Boerenkaas, ambachtelijk gemaakt van rauwe melk. Zonder geur-, kleur- en smaakstoffen. Pieter nam het bedrijf over. Samen met zijn vrouw Linda en zijn zus Ageeth die zorg dragen voor de winkel.

Voortzetting succes boerderij

Boer Pieter-Jan maakt lange dagen. Vaak staat hij nog voor 5 uur op om het werk pas na 7 uur ’s avonds neer te leggen. Nee, hij vindt dat geen opgave. Hij houdt van zijn werk, van zijn koeien en schapen en van kaas. Hij is er dankbaar voor dat hij het succes van zijn ouders kan voortzetten. Zijn moeder overleed te jong. Zijn vader woont bij Pieter-Jan en Linda op het erf. In de voormalige paardenstal die is omgebouwd tot woning.

Gemeente legt voorkeursrecht op land

Pieter-Jan en Linda trouwen in 1999 en krijgen 2 kinderen, Rosalie (13) en Joeri (10). Linda helpt graag op de boerderij en in de winkel, maar behoudt haar baan als activiteitenbegeleider van verstandelijk gehandicapten. Dat doet zij 2 dagen in de week.

Het is hard werken, maar het gezin Groot is er gelukkig. En dan slaat het lot toe. De gemeente legt zo’n 8 jaar geleden het voorkeursrecht op het landgoed van de familie Groot met de bedoeling er woningen op te bouwen. Kort gezegd, ze moeten weg. ‘We schrokken ons rot. Zagen het niet aankomen. We waren even helemaal het spoor bijster. Maar het is het lot en daar doe je niets aan’,  zegt een nuchtere Pieter-Jan.

Ruilobject biedt nieuwe kansen

Het lot. Bewust spreken ze niet van het noodlot want ze zitten niet bij de pakken neer en weten van de nood een deugd te maken. ‘Na zo’n gemeentebesluit ga je een lang traject in. Van kassies naar muren, van instantie naar instantie. En ondertussen gaat het werk gewoon door. We hebben er hard voor moeten strijden om in elk geval niet slechter uit de strijd te komen. En dat is gelukt’, zegt Linda.

Wij hebben zelf een voorstel naar de gemeente gedaan om het land op de hoek van de Volgerweg en de Middenweg als ruilobject te benutten. Dat land ligt op circa 1,5 kilometer van het toenmalige adres. Vroeger was het een fruitboomgaard. Later werd het land verhuurd voor akkerbouw. Het werd een ruilobject waar Pieter-Jan en Linda uiteindelijk niet meer omheen konden. ‘In januari 2012 kwam het in ons bezit. Er zijn toen eerst nog de Beemsterfeesten op gevierd, ter ere van 400 jaar Middenbeemster. Daar was het een unieke plek voor. Dat heeft de gemeente wel netjes aan ons gevraagd hoor’, vertellen Linda en Pieter-Jan die zich toen al hadden verzoend met de besluiten van de gemeente.

Met Kuin bouwen aan de toekomst

Toen er eenmaal belangrijke knopen waren doorgehakt, ontstond er ruimte voor nieuwe plannen. Achterom kijken heeft geen zin. De toekomst ligt voor je. Met dat idee in het achterhoofd startten Pieter-Jan en Linda de bouw van het nieuwe bedrijf, de winkel en de woning. Bouwbedrijf Dekker, gespecialiseerd in agrarische bouw begon in februari 2013 met de bouw van de stallen. De zoektocht naar een geschikte partner voor bouw van woning en winkelpand duurde wat langer. ‘We hebben diverse aannemingsbedrijven bezocht en referenties gevraagd. Over Kuin hoorden we goede berichten. Het eerste gesprek met Jan kuin nam onze laatste twijfels weg. Hij weet zo goed waar hij over praat. En dat brengt hij over op een vriendelijke, maar directe manier. Dat beviel ons meteen.’ 

Kuin en partners ontwikkelen kaaspaleis

Ze kozen voor een standaard type woonhuis, maar hebben daar allerlei aanpassingen op gedaan. De Wolff en Partners maakte de tekeningen. ‘Ook zij hebben uitstekend meegedacht. Niets was te gek, maar ze wezen ons ook op de onmogelijkheden. Gewoon realistisch.’

In mei 2013 startte de winkel- en woningbouw. Met uitvoerder Klaas Kuin en zijn collega Thomas Vriend verliep alles op rolletjes.  Vroling zorgde voor de technische installatie, Schouten voor de electrotechniek, Van Diepen Design voor het schilderwerk. Alle vaste partners van Kuin droegen hun steentje bij aan de ontwikkeling van het Kaaspaleisje. En alles verliep even plezierig. 

‘Natuurlijk loop je gaandeweg het proces tegen dingen aan die je anders wilt. Dat werd op kantoor bij Kuin door Bert Bakker en collega’s meteen opgepakt en opgelost. Ook meerwerk werd van tevoren duidelijk overlegd en berekend. Zo kwamen we niet voor onaangename verrassingen te staan.’

Schok maakt plaats voor enthousiasme

We zitten in de serre van het woonhuis. Twee heren van Van Diepen Design zijn bezig met het spuiten van de trapspijlen. Een rondleiding door winkel en woning maken duidelijk dat het pand bijna af is. De vloeren worden momenteel  gelegd en dan is het alleen nog wachten op de keuken. ‘Dat is wel een domper. Die komt eind januari pas. Nee, de keuken wordt niet via Kuin geleverd. Misschien komt ie daarom later dan gepland’, lacht Linda die er de humor wel van inziet.

De schok van 8 jaar geleden heeft plaatsgemaakt voor enthousiasme en een zeker ongeduld. Pieter-Jan werkt al op het nieuwe terrein en de winkel gaat in het voorjaar over. Eerst moeten de toegangswegen worden verhard. Maar het gezin wil nu graag snel verhuizen naar de nieuwe woning. De slaapkamers zijn verdeeld en een prachtige speelzolder wacht op de kinderen.

Kaaspaleis in open ruimte

Ze moeten nog even geduld hebben voor ze hun paleis kunnen inrichten en ze de oude stek aan de Rijperweg voorgoed achter zich kunnen laten. ‘Gelukkig hebben we de tijd. Pas in april 2015 gaan de oude stallen plat. Mijn schoonvader woont tegen die tijd ook in zijn nieuwe huis’, vervolgt Linda.

Vanuit de keuken zien we het viaduct in de verte. Als ze de koffie aanzetten kunnen ze de visite al aan zien komen. Op hun beurt ziet de visite de prachtige boerderij en het statige woonhuis omgeven door land. Het valt extra op omdat het in de open ruimte staat.

Een waar kaaspaleis waar het gezin Groot én Kuin terecht heel trots op zijn.


<   terug