Gebroeders Kok aan het succesvolle roer bij Schouten elektro-techniek

Al 30 jaar samenwerking met Kuin

Het blijft niet in de familie. Hoewel. Wilbert en Ed Kok zijn  geen familie van de gebroeders Schouten, maar het zijn wél broers. En hoewel eerder geboekte resultaten geen garantie zijn voor de toekomst, is het bedrijf onder de bezielende leiding van 2 broers al lange tijd succesvol. Het is dan ook geen toeval dat Siem en Peter Schouten kozen voor de gebroeders Kok als overnamepartners.

In 1950 startte Piet Schouten het bedrijf. Zijn zoons Siem en Peter namen het over en zetten de onderneming stevig in de klei. De daarop volgende familielijn leverde geen overnamekandidaat. Ze gingen op zoek naar een geschikte opvolger.

Aanvullende talenten

De gebroeders Kok werkten allebei als onderhoudsmonteur bij Vleesch du Bois. Als broers weten ze goed wat ze aan elkaar hebben en hun talenten hebben weliswaar een overlap, maar zijn vooral aanvullend. Ze besloten hun krachten te bundelen. In 2009 stuitten ze op de mogelijkheid tot overname van Schouten Elektro-techniek  aan de Wieder in De Goorn. Dat was een gouden kans.

Dwars door crisis heen

‘We dachten dat de crisis op zijn retour was en grepen deze kans met 4 handen aan’, vertelt Wilbert. Met de heren Schouten nog aan de zijlijn, begonnen ze aan een nieuw avontuur. Wilbert heeft de dagelijkse leiding op kantoor , bijgestaan door werkvoorbereider Sebastiaan Weel en Ed is vooral actief in de buitendienst. De crisis duurde voort, maar dat is niet nadelig gebleken. Integendeel.

Al 30 jaar samenwerking met Kuin

‘We zijn een relatief klein bedrijf, maar kunnen grote dingen doen. Door te werken met betrouwbare freelancers en partners zijn we heel flexibel inzetbaar.’
Een heel belangrijke partner en opdrachtgever is Kuin bv.  Het bedrijf verricht al 30 jaar werk voor Kuin. De onderlinge band is uitstekend.
‘We verzorgen allerhande werkzaamheden op het gebied van elektronica voor de woningen van Kuin. Dat varieert van verlichtingsplannen en -materialen, afzuigsystemen, beveiligingssystemen tot aan de volledige huisautomatisering, ook wel Domotica genaamd. Al voor de palen de grond ingaan zitten we met de toekomstige inwoners om tafel’, vertelt Wilbert.

Direct aanpakken

Ed voert vervolgens uit op locatie. Ook voor het oplossen van storingen staat hij paraat. Bij Kuin op kantoor hebben de heren vooral contact met Bert Bakker, Martine van den Berg en Mirjam Heilijgers. De heren roemen de korte lijnen en het snelle handelen van Kuin. ‘Ze weten van direct aanpakken. Geen gezeur. En als we persoonlijk met Jan Kuin of Marcel Lub in overleg gaan, dat gebeurt dat al om 6 uur ’s ochtends. Om geen tijd te verspillen en hetgeen we bespraken meteen in daden om te kunnen zetten.’

Lange dagen

Vroeg uit de veren dus. Dat zijn de heren wel gewend. Beide zijn ze rond 5 uur in de ochtend op de zaak  aanwezig. Ed vertrekt met zijn team om 6 uur. Momenteel zijn zij actief in Almere waar Kuin bungalows bouwt. Maar ze werken ook regelmatig voor havenbedrijven in Amsterdam en Rotterdam. Om half 7 ’s avonds is de werkdag meestal ten einde. Lange dagen, laat thuis.

Gepaste trots

‘We passen ons aan de klant aan. Als het zo uitkomt, gaan we met dezelfde goede zin ’s avonds aan de slag. Dat is voor ons geen probleem. We doen het goed. Zeker gezien de huidige economische tijd. Daar zijn we trots op’, zegt een resolute Ed. ‘Het klikte meteen met Siem en Peter Schouten. Zij hebben een bepaalde spirit bij ons gezien en vertrouwen in ons gesteld. Dat maken we graag waar.’

Succesvolle combinatie

‘We zijn 24 uur per dag bereikbaar’, vult Wilbert aan. ‘Net als Kuin zijn we heel flexibel, eerlijk en recht door zee. Die combinatie van factoren maakt Kuin zo succesvol en wij gaan daar een heel eind in mee. Dat zal ook de reden zijn dat het bedrijf zo graag met ons werkt. Net als met technisch installatiebureau Vroling. Een vaste partner van zowel Kuin als van ons. Partijen die allemaal prettig samenwerken.’

Met je tablet de gordijnen sluiten

Inmiddels hebben ze ook het bedrijfspand, destijds ook gebouwd door Kuin, gekocht en breiden ze hun expertise uit. ‘We moeten bijblijven. De ontwikkelingen gaan snel. We specialiseren ons op het gebied van automatisch schakelen. Dan kun je bijvoorbeeld via je I-pad op afstand de lichten thuis uitdoen en de gordijnen sluiten. Ideaal als je op vakantie bent. Ook bieden we camerasystemen waarbij je via een tablet of mobiele telefoon kunt zien wie er voor je deur staat. Handige technische snufjes.’

De heren Kok zitten niet stil. Het bedrijf groeit. In omvang, kennis en kunde. En hoewel ze de onderneming net 4 jaar runnen, denken ze ook al aan de toekomst.  ‘Mijn zoon Stijn is 10 jaar. Hij helpt zo nu en dan mee op zaterdag en mag met ome Ed mee op pad. Dat vindt hij prachtig. Wie weet wordt hij onze opvolger... Ooit’, lacht Wilbert. Maar zover is het nog lang niet. De broers vermaken zich  prima bij Schouten Elektro-techniek en zien een mooie toekomst tegemoet.

www.schouten-elektrotechniek.nl


<   terug