Architectenbureau De Wolff & Partners

‘Wij schetsen woondromen tot leven!’

Gevestigd in het voormalige stadhuis, een statig pand aan de Zesstedenweg, doen ze recht aan het vak van architect. Want dit beroep is met recht een ambacht. De Wolff & Partners schetsen, tekenen & ontwikkelen woningen voorafgaand aan de bouwfase. Met respect voor vorm, ruimte en omgevingsfactoren. Voor Kuin bv hebben ze al vele juweeltjes op papier gezet.

In 1997 liep Ruben de Kraker stage bij Ted de Wolff die het bedrijf in 1988 had opgericht. Ruben volgde de MTS, maar kreeg zo de smaak te pakken dat hij daar een hbo-opleiding voor architectuur aan toevoegde. Tijdens deze stageperiode ontmoette hij Yuri Blankendaal. Het klikte zo goed dat ze De Wolff & Partners in 2006 samen overnamen.

Korte klappen

Al voor hun tijd werkte het bedrijf nauw samen met Kuin. De samenwerking nam een vlucht toen ze in 2007 van de Nieuwe Steen naar de Zesstedenweg verhuisden. Kuin had het pand in de verhuur en tipte de heren. 'Toen al was het contact met Jan Kuin er een van korte klappen', vertelt Ruben. 'Jan had al goede ervaringen met het bureau. Wij pakten het stokje over en dat heeft voor beide partijen heel goed uitgepakt. Wij kunnen voldoen aan de hoge verwachtingen die Jan heeft, hij gunt ons veel werk.'

Woonwensen letterlijk inzichtelijk

‘De opdrachten voor een ontwerp komen meestal rechtstreeks via Jan Kuin. Bij bijzondere wensen en een hoger budget volgt de opdracht soms via de klant, maar meestal worden eerst duidelijke prijsafspraken met de aannemer gemaakt. Dan komt de klus bij ons en gaan we in gesprek. Vaak vormt een bepaald bouwtype het uitgangspunt. Daarna gaan we schetsen.’

Ruben laat zien dat er altijd een grote rol papier op de vergadertafel ligt. 'Al tijdens een eerste gesprek pak ik dat erbij. Al schetsend breng ik de behoeften van de klant in kaart. Het gaat om emotie. De beleving van iemand als het om wonen gaat. Als je dat visueel kunt maken, gaat het leven en worden wensen letterlijk inzichtelijk.

De tekening gaat daarna terug naar Kuin. Zij bekijken of het binnen de afspraken past.’

Dezelfde taal spreken

‘Bijna elke dag zitten we met Jan om tafel. Meestal al om 7.30 uur. Het is een pluspunt dat onze bedrijven zo dicht bij elkaar gevestigd zijn. Al het tekenwerk brengen we heen en weer. Postzegels zijn bij ons niet in gebruik. Jan vraagt veel, maar dat is terecht. Hij gaat en staat voor enorm hoge kwaliteit. Dat verwacht hij ook van zijn medewerkers en leveranciers. Zelf geeft hij het goede voorbeeld. Als nuchtere, hardwerkende West-Fries laat hij een grote commitment zien. Wij spreken dezelfde taal. Dat maakt dat er over en weer veel vertrouwen is. Dat is een onmisbare basis voor het ontstaan van mooie dingen.’

In de regio en daarbuiten

‘Kuin is één van onze grootste opdrachtgevers. We hebben diverse projecten samen begeleid. Zowel in de seriematige woningbouw als in de vrije sector. Op dit moment werken we aan 50 woningen in Bangert Oosterpolder, woningen in Oosterweed, 23 woningen in Opmeer, maar ook buiten de regio zijn we actief. In omgeving Utrecht ontwikkelen we samen ook prachtige woningen’, vertelt Ruben die trots is op hun brede inzetbaarheid.

Ter Land, Ter Zee en in de Lucht

Ruben en Yuri zijn beide eigenaar van De Wolff & Partners. Hoewel hun taken deels inwisselbaar zijn, legt Ruben zich vooral toe op het commerciële gedeelte en heeft Yuri de supervisie over het technische tekenwerk. 'Ik teken het liefste met de hand en laat de uitwerking op de computer graag aan Yuri over', legt Ruben uit.

Als klein jongetje al wist Ruben dat hij architect wilde worden. 'Ik was al jong erg creatief. Ik maakte hele bouwwerken. Van lego, maar ook het grotere werk. Hutten en karretjes met een motortje erop. Ik keek ook graag naar Ter Land, Ter Zee en in de Lucht. Die bouwsels fascineerden mij', vertelt Ruben.

‘Ik zit hier goed op mijn plek. Yuri, onze drie medewerkers en ik vullen elkaar aan. We vormen een hecht team.’ Het enthousiasme van Ruben werkt aanstekelijk en het statige pand ademt creatie. Geen wonder dat Kuin graag met hen samenwerkt. Zij vormen een energieke combinatie dat woondromen waar maakt!

www.dewolffenpartners.nl


<   terug